Zeleninové saláty
-
Božský salát z červeného zelí
1 střední červené zelí 1 šálek rozinek (dělal jsem i bez nich) 1 a půl šálku kešu oříšků (dal jsem...
-
Coleslaw salát dle Petry (bílé zelí)
4porce 1/2 bílého zelí 2-3 mrkve 1/2 křen pepř sůl majonéza (jde i jogurt) půl...
-
Jarní zeleninový salát
Pro dva strávníky si připravíme ledový (hlávkový) salát, svazek ředkviček, salátovou okurku, 2...
-
Mixovaný salát s balkánským sýrem
Jednoduchá, rychlá a velmi chutná záležitost. 4 porce (saláty dle toho co je...
-
Nudličkový salát s ovocnou tečkou
Je až s podivem, jakou dimenzi získá salát, když listy nakrájíte na tenké nudličky, namísto...
-
Salátový salát
Natrhám křehkou část salátu (vzal jsem listy z několika různých salátů), osolím, opepřím, pokapu...
-
Selský salát se slaninou a ztraceným vejcem
Je rychle hotový, nenáročný a sklízí úspěch. Z přípravy ztraceného vejce není třeba mít...
Luštěninové saláty
-
Čočkový salát s avokádem
Zelená čočka (moje zkušenost 300 g /4 os), červená cibule (na jaře i zelená),petržel nebo koriandr, sušená rajčata v oleji, červené chilli/feferonky papričky (ty dlouhé méně pálivé/jemné), můžu přidat čerstvá rajčátka nebo olivy. Zálivka: 1ks citronu, olivový olej, sůl, pepř...
Ovocné saláty
-
Salát s avokádem, jahodami a ricottou
Pokud se nebojíte experimentovat, tak rozhodně vyzkoušejte tento chuťově neobvyklý salát s...
Pomazánky
-
Celerová remuláda na topinky
Jednoduchá a rychlá celerová pochoutka na topinku nebo k masu. Je vynikající na opečené tousty nebo i v topinkovači opečený chleba. 4 porce, 15 min. Suroviny 350 g celeru oloupaného 250 ml majonézy 2 kyselé okurky 1 lžička dijonské...
-
Pomazánka ze syrové červené řepy
2 červené řepy (mám takové ty podlouhlé cca 10 -15 cm) 1 neochucené pomazánkové máslo je nejlepší (můžete dát i tvaroh/ jogurt) 1 lžíce majonézy 1 stroužek česneku 1 hrst vlašských ořechů nadrobno (cca 6-8 ořechů) dochutit malilinko pepř, sůl Nejdříve škrabkou oloupu řepu na novinách,...
-
Rychlá pomazánka s jarní cibulkou
4 porce 1 balení lučiny (balená v papíru) 1 bílý jogurt (třeba Hollandia) 1 jarní cibulka i s natí Smíchám v misce lučinu a bílým jogurtem, nakrájím jarní cibulku včetně natě na malé kousíčky, zamíchám, dosolím a hotovo. Dávám si to na chleba, co peču, takže velmi chutná...
Polévky
-
Mrkvová polévka co překvapí
Co potřebujeme: ½ kg nakrájené mrkve, 1 pórek, pokrájenou cibulku, sůl, pepř, kari, vývar (buď máte nebo na těch 1,2 l dáte 1,5-2 kostky slepičího nebo zeleninového bujonu), dýňová semínka, olej nebo máslo Jak na to: Nejprve si ve větším hrnci orestujeme nakrájenou cibulku. Použít můžeme máslo...
-
Polévka (z připravené a zamrazené kořenové zeleniny)
Nejprve je třeba si na podzim připravit z kořenové zeleniny směsku. Oloupeme celer, petržel nebo pastiňák a mrkev. Množství tak, aby to bylo v poměru 1:1. Všeho tedy stejně. Máme toho asi více a tak je lepší nastrouhat to na nějakém robotu na hrubém struhadle. Vše pak v míse...
-
Dýňová polévka s mrkví a bramborem
Ingredience 1 ks pórek 4 ks mrkev 2 lžíce olivový olej 3 ks brambory 450 g dýně (použil jsem jednu malou dýni Hokkaido) 1,2l vody Postup přípravy receptu Brambory s mrkví a dýní oloupeme. U Hokkaido jsem neloupal a použil neloupanou....
-
Kapustová polévka naší babičky
8 porcí 4 lžíce rostlinného oleje 3 lžíce hladké mouky 1/2 kapusty 1 kostka masoxu (červený obal) 6 ks brambor 20 dkg uzeného masa nebo ze žebírek apod. 3 stroužky česneku Vezměte velký hrnec, dejte olej a rozehřejte, nasypte 3 lžíce mouky a míchejte ode dna, aby...
Teplé pokrmy
-
Dýňové rizoto (rizoto, které není vůbec suché)
(4 porce) 1/2 ks dýně hokaido 1 ks malá cuketa 1 svazek jarní cibulka s natí 1/2 ks pórek 4 stroužky česnek 300g rýže 1 ks cibule 2 lžíce sojová omáčka 2 lžíce másla 2 lžíce olivový...
-
Feta-dýňové muffiny
Ingredience · 2 lžíce extra panenského olivového oleje · 255 g dýně, krájené na kostičky cca 1 cm (máslová nebo hokaido) · mořská sůl, pepř...
-
Kapusta zapečená s uzeným a bulgurem
Suroviny 1/2 hlávky kapusty nakrájené vařené uzené maso (měl jsem koupené anglické uzené nebo lze ze žeber) hrst bulguru (100 g), ale lze použít i kuskus 3 vejce rozmíchaná s mlékem 1 velká cibule 5 stroužků česneku sůl sádlo (použil jsem rostlinný olej) strouhanka na vysypání formy Postup...
-
Kapustové karbanátky s mletým masem
... jednoduchá verze, co zvládne i chlap, podle Martina Pavlaty: cca. 10 ks velkých karbanátků 2/3 kapusty 400-500 g mletého vepřového masa 1 vejce sůl pepř 2-3 stroužky česneku 1 lžíce polotučné hořčice (kdo...
-
Kuskus s kuřecím masem a zeleninou
Doba přípravy: 1/2 hod. 3-4 porce Suroviny Kuskus nejlépe celozrnný cca 250g 1-2 mrkev 1 celer 1-2 petržel nebo pastiňák 1 pórek červená paprika 3-4 ks kuřecí maso (stehenní řízky) vývar nebo rozpuštěný bujón (zeleninový nebo hovězí) sójová omáčka Postup přípravy...
-
Lahůdková kapusta
4 porce 750g kapusty (použil jsem jednu polovinu) 400g brambor (tj .cca 4 větší brambory) olej 1 cibule 2 stroužky česneku mletá červená paprika kmín sypký bujon (třeba Wurzl) nebo prostě dochutit podobnou směsí 250 g uzeného Tofu (stačilo mi jedno balení 180 g pro 4 lidi) 2-3 lžíce...
-
Mangoldové rizoto s parmazánem
Čas přípravy/ porce · 40 minut / 4 porce Ingredience · 300 g mangoldu (dal jsem tam všechno co jsem měl cca 500 g) · 2 jarní...
-
Patizonový nákyp se šunkou a sýrem
1 patizón - rozdělit na menší kusy, vydlabat semínka, oloupat a nahrubo nastrouhat 100 g dušené šunky - měl jsem krájenou, takže jsem pokrájel na kostičky 100 g sýra Gouda - to samé, co s šunkou (pokud by byly obě suroviny v celku, asi bych taky nastrouhal) asi hrnek strouhanky 1 stroužek česneku...
-
Rychlá květáková omeleta
2 nebo 4 porce 1/2 květáku, 2 vejce nebo 1 květák, 4 vejce sůl nebo grilovací koření (Vitana třeba) Rozebereme květák na kousky tak, aby se dali nastrouhat. Na nejhrubším struhadle je nastrouháme. Doporučuji strouhat od nejtvrdších částí k nejměkčím, aby...
-
Špagetová dýně s parmazánem a česnekovými houbami
Doba přípravy: do 1 hodiny , Počet porcí: 2 Na pohled špagetová dýně není nic moc, když ji ale upečete, s pomocí vidličky se rozpadne na jednotlivá vlákna, která připomínají špagety. Není moučnatá jako ostatní dýně, takže "špagety" celkem drží tvar a jsou zajímavě...
-
Špenátová (mangoldová) omeleta
Špenát (Mangold) 200 g (snese to i 300 g) Cibule 1ks Česnek...
-
Zapečená růžičková kapusta se sýrem
Co si v kuchyni nachystat: 250 g růžičkové kapusty (lze i trochu více) 1 pórek 2 lžíce oleje (sáhněte po olivovém) 1-2 pěkné šalotky (dal jsem cibuli) 2 stroužky česneku Sůl, čerstvě mletý pepř 100 g zakysané smetany (dal jsem celé balení 190 g) 100 g čerstvého sýra 30 nebo 45 % je to na Vás...
Tipy na zpracování zeleniny z podílu
-
Cuketa
Kromě toho, že se dá různě smažit, přidávat do omáček tipu Ratatouille, je skvělá k použití do risota, udělá ho krásně krémové a když ji oloupete, děti ani nevědí, že ji tam mají. Použít se dá i do bramborové kaše 2/3 brambor a 1/3 cuketa, přidat trochu muškátového oříšku a je to...
-
Kapusta
Já jsem 2 zpracovala na zimu do polévek, něco zeleného je přes zimu těžké sehnat, tak jsem ji nasekala na drobno a dala do mrazáku, pokud má někdo větší mrazák, je to tak ideál, vždy kousek odříznu do polévky. Karbanátky, dají se udělat čistě jen s kapusty, nebo je můžete udělat napůl z...
-
Kedlubny
Pokud jsou už dřevnatější, jsou ideální na kedlubnové zelí, které je prostě božské! Jinak naše děti mají kedlubny rády na hodně slabonce nakrájené, používám na to mandolínu na krájení a pak slupnou celou obrovskou kedlubnu jak nic. Takže u většiny zeleniny záleží i jak ji nakrájíte a chutná...
-
Tuřín
Tady platí podobná věc jako u kedlubny. Je moc dobrý i jako pečený, přidávám ho k pečené zelenině. Stejně jako kedlubna je skvělý na kvašenou zeleninu, recept třeba zde: https://www.apetitonline.cz/recepty/7914-pickles.html. Zpracuje se tím velké množství zeleniny a pokud to správně...
-
Celer
Doporučuji usušit tu zelenou nať, v zimě jak když ji najdete do polévek, na brambory apod... © Petra Hajzlerová
Ostatní
-
Kaštany pro zdraví
na podzim nasbíráte kaštanů tolik, kolik vám je let, plus jeden navíc -> uzavřete do plátěného...
-
Sliz na praní
Mýdlo (175g - 250g) nastrouháme a nasypeme do kyblíku s litrem horké vody a necháme...
-
Ústní voda DRSOŇ
1. Francovka Alpa cca 3 dcl 2. Skořice celá (cca pytlík Vitana) 3. Hřebíček celý (cca pytlík...