Zeleninové saláty

Luštěninové saláty

  • Čočkový salát s avokádem Čočkový salát s avokádem

    Zelená čočka (moje zkušenost 300 g /4 os), červená cibule (na jaře i zelená),petržel nebo koriandr, sušená rajčata v oleji, červené chilli/feferonky papričky (ty dlouhé méně pálivé/jemné), můžu přidat čerstvá rajčátka nebo olivy. Zálivka: 1ks citronu, olivový olej, sůl, pepř...

Ovocné saláty

Pomazánky

  • Celerová remuláda na topinky Celerová remuláda na topinky

    Jednoduchá a rychlá celerová pochoutka na topinku nebo k masu. Je vynikající na opečené tousty nebo i v topinkovači opečený chleba. 4 porce, 15 min.   Suroviny 350 g celeru oloupaného 250 ml majonézy 2 kyselé okurky 1 lžička dijonské...

  • Pomazánka ze syrové červené řepy Pomazánka ze syrové červené řepy

    2 červené řepy (mám takové ty podlouhlé cca 10 -15 cm) 1 neochucené pomazánkové máslo je nejlepší (můžete dát i tvaroh/ jogurt) 1 lžíce majonézy 1 stroužek česneku 1 hrst vlašských ořechů nadrobno (cca 6-8 ořechů) dochutit malilinko pepř, sůl   Nejdříve škrabkou oloupu řepu na novinách,...

  • Rychlá pomazánka s jarní cibulkou Rychlá pomazánka s jarní cibulkou

    4 porce   1 balení lučiny (balená v papíru) 1 bílý jogurt (třeba Hollandia) 1 jarní cibulka i s natí   Smíchám v misce lučinu a bílým jogurtem, nakrájím jarní cibulku včetně natě na malé kousíčky, zamíchám, dosolím a hotovo. Dávám si to na chleba, co peču, takže velmi chutná...

Polévky

  • Mrkvová polévka co překvapí Mrkvová polévka co překvapí

    Co potřebujeme: ½ kg nakrájené mrkve, 1 pórek, pokrájenou cibulku, sůl, pepř, kari, vývar (buď máte nebo na těch 1,2 l dáte 1,5-2 kostky slepičího nebo zeleninového bujonu), dýňová semínka, olej nebo máslo Jak na to: Nejprve si ve větším hrnci orestujeme nakrájenou cibulku. Použít můžeme máslo...

  • Polévka (z připravené a zamrazené kořenové zeleniny) Polévka (z připravené a zamrazené kořenové zeleniny)

    Nejprve je třeba si na podzim připravit z kořenové zeleniny směsku. Oloupeme celer, petržel nebo pastiňák a mrkev. Množství tak, aby to bylo v poměru 1:1. Všeho tedy stejně. Máme toho asi více a tak je lepší nastrouhat to na nějakém robotu na hrubém struhadle. Vše pak v míse...

  • Dýňová polévka s mrkví a bramborem Dýňová polévka s mrkví a bramborem

    Ingredience 1 ks pórek 4 ks mrkev 2 lžíce olivový olej 3 ks brambory 450 g dýně (použil jsem jednu malou dýni Hokkaido) 1,2l vody   Postup přípravy receptu Brambory s mrkví a dýní oloupeme. U Hokkaido jsem neloupal a použil neloupanou....

  • Kapustová polévka naší babičky Kapustová polévka naší babičky

    8 porcí 4 lžíce rostlinného oleje 3 lžíce hladké mouky 1/2 kapusty 1 kostka masoxu (červený obal) 6 ks brambor 20 dkg uzeného masa nebo ze žebírek apod. 3 stroužky česneku     Vezměte velký hrnec, dejte olej a rozehřejte, nasypte 3 lžíce mouky a míchejte ode dna, aby...

Teplé pokrmy

  • Dýňové rizoto (rizoto, které není vůbec suché) Dýňové rizoto (rizoto, které není vůbec suché)

    (4 porce) 1/2 ks dýně hokaido 1 ks malá cuketa 1 svazek jarní cibulka s natí 1/2 ks pórek 4 stroužky česnek 300g  rýže 1 ks cibule  2 lžíce sojová omáčka  2 lžíce másla 2 lžíce olivový...

  • Feta-dýňové muffiny Feta-dýňové muffiny

    Ingredience ·         2 lžíce extra panenského olivového oleje ·         255 g dýně, krájené na kostičky cca 1 cm (máslová nebo hokaido) ·         mořská sůl, pepř...

  • Kapusta zapečená s uzeným a bulgurem Kapusta zapečená s uzeným a bulgurem

    Suroviny 1/2 hlávky kapusty nakrájené vařené uzené maso (měl jsem koupené anglické uzené nebo lze ze žeber) hrst bulguru (100 g), ale lze použít i kuskus 3 vejce rozmíchaná s mlékem 1 velká cibule 5 stroužků česneku sůl sádlo (použil jsem rostlinný olej) strouhanka na vysypání formy   Postup...

  • Kapustové karbanátky s mletým masem Kapustové karbanátky s mletým masem

    ... jednoduchá verze, co zvládne i chlap, podle Martina Pavlaty: cca. 10 ks velkých karbanátků   2/3 kapusty 400-500 g mletého vepřového masa 1 vejce sůl pepř 2-3 stroužky česneku 1 lžíce polotučné hořčice (kdo...

  • Kuskus s kuřecím masem a zeleninou Kuskus s kuřecím masem a zeleninou

    Doba přípravy: 1/2 hod.   3-4 porce    Suroviny Kuskus nejlépe celozrnný cca 250g 1-2 mrkev 1 celer 1-2 petržel nebo pastiňák 1 pórek červená paprika 3-4 ks kuřecí maso (stehenní řízky) vývar nebo rozpuštěný bujón (zeleninový nebo hovězí) sójová omáčka   Postup přípravy...

  • Lahůdková kapusta Lahůdková kapusta

    4 porce   750g kapusty (použil jsem jednu polovinu) 400g brambor (tj .cca 4 větší brambory) olej 1 cibule 2 stroužky česneku mletá červená paprika kmín sypký bujon (třeba Wurzl) nebo prostě dochutit podobnou směsí   250 g uzeného Tofu (stačilo mi jedno balení 180 g pro 4 lidi) 2-3 lžíce...

  • Mangoldové rizoto s parmazánem Mangoldové rizoto s parmazánem

    Čas přípravy/ porce ·         40 minut / 4 porce   Ingredience ·         300 g mangoldu (dal jsem tam všechno co jsem měl cca 500 g) ·         2 jarní...

  • Patizonový nákyp se šunkou a sýrem Patizonový nákyp se šunkou a sýrem

    1 patizón - rozdělit na menší kusy, vydlabat semínka, oloupat a nahrubo nastrouhat 100 g dušené šunky - měl jsem krájenou, takže jsem pokrájel na kostičky 100 g sýra Gouda - to samé, co s šunkou (pokud by byly obě suroviny v celku, asi bych taky nastrouhal) asi hrnek strouhanky 1 stroužek česneku...

  • Rychlá květáková omeleta Rychlá květáková omeleta

    2 nebo 4 porce   1/2 květáku, 2 vejce nebo 1 květák, 4 vejce sůl nebo grilovací koření (Vitana třeba)   Rozebereme květák na kousky tak, aby se dali nastrouhat. Na nejhrubším struhadle je nastrouháme. Doporučuji strouhat od nejtvrdších částí k nejměkčím, aby...

  • Špagetová dýně s parmazánem a česnekovými houbami Špagetová dýně s parmazánem a česnekovými houbami

    Doba přípravy: do 1 hodiny , Počet porcí: 2 Na pohled špagetová dýně není nic moc, když ji ale upečete, s pomocí vidličky se rozpadne na jednotlivá vlákna, která připomínají špagety. Není moučnatá jako ostatní dýně, takže "špagety" celkem drží tvar a jsou zajímavě...

  • Špenátová (mangoldová) omeleta Špenátová (mangoldová) omeleta

    Špenát (Mangold)          200 g (snese to i 300 g) Cibule                            1ks Česnek...

  • Zapečená růžičková kapusta se sýrem Zapečená růžičková kapusta se sýrem

    Co si v kuchyni nachystat: 250 g růžičkové kapusty (lze i trochu více) 1 pórek 2 lžíce oleje (sáhněte po olivovém) 1-2 pěkné šalotky (dal jsem cibuli) 2 stroužky česneku Sůl, čerstvě mletý pepř 100 g zakysané smetany (dal jsem celé balení 190 g) 100 g čerstvého sýra 30 nebo 45 % je to na Vás...

Tipy na zpracování zeleniny z podílu

  • Cuketa Cuketa

    Kromě toho, že se dá různě smažit, přidávat do omáček tipu Ratatouille, je skvělá k použití do risota, udělá ho krásně krémové a když ji oloupete, děti ani nevědí, že ji tam mají.  Použít se dá i do bramborové kaše 2/3 brambor a 1/3 cuketa, přidat trochu muškátového oříšku a je to...

  • Kapusta Kapusta

    Já jsem 2 zpracovala na zimu do polévek, něco zeleného je přes zimu těžké sehnat, tak jsem ji nasekala na drobno a dala do mrazáku, pokud má někdo větší mrazák, je to tak ideál, vždy kousek odříznu do polévky.  Karbanátky, dají se udělat čistě jen s kapusty, nebo je můžete udělat napůl z...

  • Kedlubny Kedlubny

    Pokud jsou už dřevnatější, jsou ideální na kedlubnové zelí, které je prostě božské!  Jinak naše děti mají kedlubny rády na hodně slabonce nakrájené, používám na to mandolínu na krájení a pak slupnou celou obrovskou kedlubnu jak nic. Takže u většiny zeleniny záleží i jak ji nakrájíte a chutná...

  • Tuřín Tuřín

    Tady platí podobná věc jako u kedlubny.  Je moc dobrý i jako pečený, přidávám ho k pečené zelenině.  Stejně jako kedlubna je skvělý na kvašenou zeleninu, recept třeba zde: https://www.apetitonline.cz/recepty/7914-pickles.html. Zpracuje se tím velké množství zeleniny a pokud to správně...

  • Celer Celer

    Doporučuji usušit tu zelenou nať, v zimě jak když ji najdete do polévek, na brambory apod... © Petra Hajzlerová

Ostatní

  • Kaštany pro zdraví Kaštany pro zdraví

    na podzim nasbíráte kaštanů tolik, kolik vám je let, plus jeden navíc -> uzavřete do plátěného...

  • Sliz na praní Sliz na praní

    Mýdlo (175g - 250g) nastrouháme a nasypeme do kyblíku s litrem horké vody a necháme...

  • Ústní voda DRSOŇ Ústní voda DRSOŇ

    1. Francovka Alpa cca 3 dcl 2. Skořice celá (cca pytlík Vitana) 3. Hřebíček celý (cca pytlík...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2015-2017 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode